Onze Filosofie


Wablief?! Zonder bit?! 
Gek!

Iemand die een zadel op een paard legt, een bit in het dier zijn  mond steekt, een zweepje in de hand neemt en gaat paardrijden, dààr kijken mensen niet (meer) van op. Maar als je vertelt dat paardrijden in beginfaze niet veel meer is dan op je paard blijven zitten, en dat hét allerbelangrijkste de relatie met je paard is en de communicatie die je ermee voert, dan komen er al gauw diepe voorhoofdsrimpels en heimelijke lachjes tevoorschijn (vooral dan van mensen die al op klassieke manier met paarden bezig zijn).

En WAT?!! Je rijdt zonder bit?! Hoe kan je dan in godsnaam je paard stoppen als het moet? Gek! 

Weet je dan niet dat “een paard gewoon zijn meester moet kennen en moet luisteren”. Als een paard ergens  voor weigert, moet je je “groot” maken en moet je “baas” zijn, zet je de hielen in de flanken en moet je doen “what it takes” en het zweepje en andere dwangmiddelen helpen daar dan bij.

Als ik dan durf beweren dat dat misschien niet direct de goeie manier is, word ik al snel als halfzachte geitenwollensokkendragende hippie beschouwd...


Amateur!

Hoe vaak heeft men mij wel niet uitgescholden voor amateur en iemand die niet wist waar hij mee bezig was. Ik kan het niet meer tellen.

Tot begon te blijken dat onhandelbare paarden die na jaren sukkelen door de eigenaars bij mij terecht kwamen en soms op een paar minuten tijd als was in mijn handen werden... Of tot bleek dat een paard dat nooit wou stilstaan om de ruiter laten op te stijgen ineens bij mij rustig blijft wachten tot de ruiter goed in het zadel zit en vrààgt om vooruit te stappen...

Doorheen de jaren heb ik met tientallen paarden bewezen dat ik dingen kon veranderen waar al dan niet zelf uitgeroepen "specialisten" faalden.


Er is een andere manier!


Heel wat jaren geleden leerde ik (Dirk, eigenaar en stichter van de manege) zélf op volledig traditionele manier rijden, zoals bijna iedereen het aangeleerd  krijgt, meestal op manège. Het is pas op het ogenblik dat mijn paard - een 1m80 grote en dominante kolos - me voor het blok zette, dat ik op zoek ging naar wat “anders”. Op een plek waar we al tientallen keren zonder enige probleem voorbij stapten, weigerde hij. En àl mijn traditioneel aangeleerde kennis bracht me juist tot niets. Hij weigerde en daar zat ik dan. Na veel getrek en gesleur en geklets met zweep en noem het maar op, was het resultaat : een paard op en top nerveus en nat in het zweet en een ruiter op en top in het zweet en zwaar gefrustreerd. Dé ideale combinatie om tot ongelukken te komen. En veel diervriendelijkheid of ontspanning was er niet meer aan op die manier. 

Dit moest anders kunnen ! Diezelfde dag ging ik op zoeken naar alternatieven en zo kwam ik in contact met Natural Horsemanship.


paardenfluisteraar

Ik nam mijn tijd om één en ander te bestuderen. Ik las heel wat boeken en leerde de methodes van diverse natural horsemen kennen. Ik was voornamelijk onder de indruk van de methode van Pat Parelli waarmee ik uiteindelijk ook zelf aan de slag ging. Ik vervolmaakte twee van de levels van Parelli met twee van mijn paarden. Terzelfdertijd verzamelde ik heel wat ervaring, ook mede door het opstarten van een paardenpension in Frankrijk. En gaandeweg leerde ik heel wat over het gedrag en de communicatie tussen paarden onderling. Het resultaat werd dat ik tientallen eigenaars van onhandelbare of onberijdbare paarden kon helpen en tegenwoordig word ik hierdoor zo romantisch een "paardenfluisteraar" genoemd. Een begrip dat na de film met Robert Redford veel mensen in één woord aangeeft wàt het nu is dat ik precies doe.


Onze manege in Varna (Kichevo)

Toen ik de manege in Kichevo begon, wou ik absoluut niet op dezelfde manier werken als de klassieke Bulgaarse manege. Vandaag combineer ik vooral twee dingen : mijn kennis en ervaring met Natural Horsemanship en mijn ervaring opgedaan met mijn werk als Innovation Coach waarbij ik alle dagen een beter zicht heb op wat ons in "de toekomst" staat te wachten en wat me regelmatig innovatief en "out of the box" doet nadenken.

Onze club is volledig naar Belgische kwaliteitsnomrn gebouwd en zo vooorzagen we bijvoorbeeld ook een makkelijke toegang tot onze club voor mindervaliden en hebben we in onze club een goed en netjes gehouden sanitair en goeie douches en omkleedruimtes.

En als we het over de paarden hebben : deze houden we op zo natuurlijk mogelijke manier. Bij wijze van voorbeeld : als ze niet aan het werk zijn, dan vind je hen buiten in onze weides aan het grazen of spelen met hun soortgenoten en niet in een box wachtend op een volgende job. Wij steken onze paarden niet in getraliede boxen, waar ze onthouden blijven van alle sociale interactie die zo belangrijk is voor hen als sociale dieren. Ze worden niet gewoon een paar keer per dag gevoederd. We proberen er altijd voor te zorgen dat ze de hele dag door toegang hebben tot gezonde natuurlijke voeding en ze zélf kunnen beslissen wanneer ze wel of niet eten. Het is niet de bedoeling hier in detail helemaal uit te leggen hoe we onze paarden verschillend verzorgen en hoe we er verschillende mee omgaan tegenover wat gangbaar is. Toch wil ik graag Pat Parelli zijn woorden aanhalen, omdat het in basis de manier weergeeft waarop we met onze paarden omgaan : love, language and leadership, in equal doses.


En wat kunnen we voor bedrijven betekenen?

Wel, denk eens aan wat we je zouden kunnen bieden als je volgende zaken combineert : 

het talent en de kennis die ik heb opgebouwd als het gaat over communicatie met deze prachtige dieren die paarden zijn

mijn grote kennis over onze technologische toekomst &

30 jaar ervaring in het leiden van diverse bedrijven en managen van werknemers...

Met wat je hierboven leest, kan je je wellicht wel inbeelden dat we als bedrijf aan andere bedrijven wel wat meer kunnen aanbieden dan enkel "wat teambuilding". Maar dit geldt niet enkel naar bedrijven toe. Want tenslotte zijn families bijvoorbeeld ook organisaties net zoals bedrijven organisaties zijn...

Benieuwd? Wel, een email of een telefoontje zijn maar een kleine moeite om meer informatie van ons te verkrijgen.


Dus, waar wacht je nog op? Contacteer ons gewoon vrijblijvend...

Mobirise web creator - Find out